Mitä minä näen?
Näönkehityksen virstanpylväät 1. ja 2. ikävuoden aikana

0-3 kuukautta: Vastasyntyneenä käännän katseeni suuriin valonlähteisiin kuten ikkunoihin. 6-8 viikon iässä minulle kehittyy katsekontakti ja seuraan katseella esineitä, jotka liikkuvat hitaasti kasvojeni edessä vaakasuoraan, myöhemmin opin seuraamaan pystysuoraa liikettä. Toisen kuukauden loppupuolella alan kiinnostua mobilelelustani.

3-6 kuukautta: Löydän käteni ja ihastelen niitä, alan kurkotella kohti tavaroita ja opin sitten myöskin tarttumaan niihin. Seuraan katseella lelua, joka putoaa kädestäni ja kiinnostun yhä kauempana olevista esineistä. Siedän silmien vuorottaisen peittämisen.

7-10 kuukautta: Huomaan lattialla olevat pienet roskat. Ensin kokeilen niitä sormellani ja sitten opin pinsettiotteen. Seuraan kynän liikettä, jos piirrät minulle yksinkertaisen kuvan. Tunnistan osittain peitossa olevat leluni.

11-12 kuukautta: Pidän kuurupiiloleikistä ja tunnen kotini läpikotaisin. Katselen ikkunasta ulos ja tunnistan tutut jo kaukaa. Alan tunnistaa tuttuja kuvia kirjoista.

Kuvaa klikkaamalla näet minut videosta.

18 kuukautta: Leikin yksikertaisilla palapeleillä. Kirjat kiinnostavat minua kovasti ja alan ymmärtää, että kuvat esittävät todellisia esineitä ja olioita. Minulla saattaa olla jo nimiä tavallisille kuville ja esineille, sellaisille kuin LEA Palapelin muodot, omena (sydän), talo (mökki), palikka (ikkuna) ja pallo (rengas).

24 kuukautta: Minusta on hauskaa yrittää piirtää ja värittää. Ymmärrän, että saman esineen kuvat voivat olla sekä suuria että pieniä ja silti edustaa samaa asiaa. Osaan järjestää samanlaiset kuvat ryhmiin. Tässä iässä näköni voidaan testata leikkitilanteessa - mikäli olen sillä tuulella! Kun näköäni mitataan, näen kuvat yhtä hyvin oikealla ja vasemmalla silmälläni.

[ Näköni on tärkeä! -pääsivu | Näöntarkkuustestit ]